reklama
reklama
  1. Dziennik Policki:
  2. Aktualności
  3. Program „Czyste powietrze” (pytania i odpowiedzi)

Program „Czyste powietrze” (pytania i odpowiedzi)

Od sześciu miesięcy na terenie gminy Dobra działa punkt konsultacyjno-informacyjny wspierający mieszkańców w procesie przygotowania, złożenia i rozliczenia wniosków o dofinansowanie wymiany źródeł ciepła oraz termomodernizacji.

Miejscowość Dobra z lotu ptaka

Punkt został uruchomiony na mocy porozumienia podpisanego przez Wójta Gminy Dobra z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie w sprawie wsparcia przez Gminę Dobra działań mających na celu realizację programu priorytetowego „Czyste powietrze”.

Poniżej prezentujemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące programu „Czyste powietrze”.

Pytanie 1. Beneficjent posiada dwa źródła ciepła (piec węglowy niespełniający wymagań 5 klasy i gazowy nowej generacji). Osoba chce złożyć wniosek na docieplenie budynku. Czy w takiej sytuacji musi pozbyć się pieca, który nie spełnia założeń programu?

Odpowiedź: Tak, ponieważ aby złożyć wniosek o dotację na termomodernizację budynku konieczne jest zlikwidowanie wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe w danym budynku. Należy jednak pamiętać, że w przypadku budynków, dla których wystąpiono o zgodę na budowę lub dokonano zgłoszenia budowy po 31 grudnia 2013 r., nie udziela się dofinansowania na ocieplenie przegród budowlanych ani na wymianę stolarki okiennej i drzwiowej.

Pytanie 2. Czy możliwe jest dofinansowanie wymiany źródeł ciepła w nowych budynkach?

Odpowiedź: Nie przewiduje się dofinansowania nowobudowanych budynków.

Pytanie 3. Wiele osób pyta, czy mieszkając od kilku, a nawet kilkunastu lat w domu, który nie ma jeszcze odbioru (z rożnych przyczyn) można dostać dofinansowanie do wymiany starego pieca?

Odpowiedź: W programie „Czyste Powietrze” udziela się dofinansowania tylko dla budynków mieszkalnych jednorodzinnych istniejących, czyli oddanych do użytkowania. Zgodnie z pkt. 9.2.2. „Rodzaje przedsięwzięć oraz maksymalna kwota dotacji”, do dofinansowania nie kwalifikuje się kosztów poniesionych przed oddaniem do użytkowania budynku/lokalu mieszkalnego.

Pytanie 4. Czy jest określony termin wydzielenia księgi wieczystej w stosunku do terminu złożenia wniosku lub wykonania inwestycji?

Odpowiedź: W przypadku złożenia wniosku o dotację do wfośigw na lokal wydzielony w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, księga wieczysta dla tego lokalu powinna być założona w dniu złożenia wniosku. Natomiast w przypadku złożenia wniosku o dotację do wfośigw na cały budynek mieszkalny jednorodzinny, termin wydzielenia księgi wieczystej nie jest poddawany weryfikacji. W przypadku złożenia wniosku o kredyt i dotację w banku na cały budynek mieszkalny jednorodzinny, księga wieczysta dla tego budynku lub nieruchomości gruntowej, na której posadowiono budynek, powinna być założona na dzień złożenia wniosku. W przypadku złożenia wniosku o kredyt i dotację w banku na wydzielony lokal mieszkalny, księga wieczysta powinna być założona na dzień złożenia wniosku w banku.

Pytanie 5. Czy istnieje możliwość pozostawienia pieca kaflowego w kuchni i nie odcinania go od przewodu kominowego w sytuacji, gdy budynek ma źródło ciepła spełniające wymagania programu, a beneficjent chce starać się o dofinansowanie docieplenia domu?

Odpowiedź: Nie ma takiej możliwości. W celu uzyskania dotacji na termomodernizację konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. W przypadku kuchni kaflowych konieczna jest ich likwidacja lub trwałe odłączenie od przewodu kominowego, co musi być potwierdzone odpowiednim dokumentem wystawionym przez mistrza kominiarskiego.

Pytanie 6. Co w sytuacji, gdzie budynek jest ogrzewany kuchnią kaflową? Czy do przyznania dofinansowania na kocioł węglowy (budynek nie posiada przyłączenia do sieci gazowej) wystarczy zaświadczenie od kominiarza o odłączeniu pieca kaflowego od przewodu kominowego?

Odpowiedź: W celu uzyskania dotacji na zakup i montaż nowego źródła ciepła konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. W przypadku kuchni kaflowych dopuszczalne jest pozostawienie tego typu trzonu kuchennego w budynku, np. w celach dekoracyjnych. Wówczas konieczne jest trwałe odłączenie kuchni kaflowej od przewodu kominowego, co musi być potwierdzone odpowiednim dokumentem wystawionym przez mistrza kominiarskiego. Zgodnie z programem, aby uzyskać dofinansowanie kosztów nowego kotła na węgiel konieczne jest złożenie wniosku o dofinansowanie obejmującego ten koszt oraz zakupu (wystawienie faktury lub równoważnego dokumentu księgowego) i montażu tego kotła do 31 grudnia 2021 r.

Pytanie 7. Czy dobrze rozumiem, że nie ma konieczności likwidacji kominka, ani też wyposażania go w jakiś inny wkład np. zgodny z „ekoprojektem”/„ekodesignem”? Czy w budynku może pozostać kominek rekreacyjny z otwartą komorą spalania – bez żadnego wkładu?

Odpowiedź: W celu uzyskania dotacji na zakup i montaż nowego źródła ciepła konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. Dopuszcza się pozostawienie (o ile docelowe zapisy uchwały antysmogowej obowiązującej na danym terenie nie zabraniają ich stosowania) kominków, również wyposażonych w otwartą komorę spalania, wykorzystywanych tylko do celów rekreacyjnych.

Pytanie 8. Czy prawdą jest, że w ramach planowanych zmian w roku 2022 ograniczony ma zostać zakres możliwości dofinansowania do wymiany pieca na pellet drzewny i gaz?

Odpowiedź: Nie, na chwilę obecną (listopad 2021) w ramach programu „Czyste Powietrze”, nie planuje się wykluczenia dofinansowania do źródeł ciepła zasilanych pelletem drzewnym lub gazem.

Pytanie 9. Czy gmina wypełniając i wysyłając wniosek dla beneficjenta powinna zachować kopię wersji papierowej, lub wersję elektroniczną takiego wniosku? Jeżeli tak, to jaki jest okres przechowywania przez gminę takich danych?

Odpowiedź: Gmina nie jest zobowiązana do przechowywania wersji elektronicznej lub kopii papierowej wniosków o dofinansowanie wraz z załącznikami.

Autor: Gracjan Broda, Foto: Gracjan Broda

Komentarze (0)

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

  1. Komentujesz jako GOŚĆ, dlatego jesteś zobowiązany podać swoje imię lub nicka.
0 Znaki/ów
Załączniki (0 / 3)
Udostępnij swoją lokalizację

#zobacz także