- Artykuł Partnerski
- Publikacja:
Właściwości przeciwzapalne laktoferyny – naturalna ochrona dla Twojego organizmu
Ta substancja towarzyszy nam od pierwszych chwil życia – jako niemowlęta przyjmujemy ją wraz z mlekiem matki, ale po pewnym czasie musimy przestawić się na inne źródła laktoferyny. Sprawdź, w jaki sposób przyczynia się ona do ochrony naszego organizmu i dowiedz się, kiedy warto zadbać o dodatkową suplementację.

Laktoferyna – co to jest i gdzie występuje?
Laktoferyna to substancja wiążąca się z żelazem, która pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Ta glikoproteina może wykazywać liczne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Cenna cząsteczka naturalnie występuje w mleku kobiet karmiących piersią, ale nie tylko – znajdziemy ją także w ludzkiej ślinie, a nawet łzach. Organizm człowieka może ją wykorzystywać na przykład w celach obronnych – dzięki niej jesteśmy lepiej chronieni przed niebezpiecznymi zarazkami. Laktoferyna może atakować mikroorganizmy i prowadzić do ich rozpadu.
Cząsteczka o wielokierunkowym działaniu – najważniejsze właściwości laktoferyny
Wspomniana glikoproteina zasłynęła za sprawą zdolności do unieszkodliwiania mikroorganizmów, ale to zaledwie jedna spośród jej licznych zalet. Naukowcy udowodnili, że laktoferyna może wiązać się z żelazem i w ten sposób ogranicza zdolności reprodukcyjne szkodliwych bakterii. Ta cząsteczka prawdopodobnie przyczynia się do pobudzania wrodzonych i adaptacyjnych funkcji odpornościowych. Część naukowców twierdzi, że laktoferyna może działać przeciwzapalnie, a do tego jest świetnym antyoksydantem. Umiejętność regulacji produktów pochodzących z odpowiedzi zapalnej sprawia, że glikoproteina może redukować powstawanie wolnych rodników. Laktoferyna wykazuje potencjał do zwalczania nowotworów, ale wciąż nie wiadomo, czy rzeczywiście powinna być wykorzystywana w leczeniu tej choroby.
Suplementacja laktoferyny a poprawa stanu zdrowia – czy warto ją przyjmować?
Niektórzy uważają, że laktoferyna jest naturalnym antybiotykiem – w tym stwierdzeniu tkwi ziarno prawdy, ponieważ cenna cząsteczka może być wykorzystywana w profilaktyce licznych stanów chorobowych, takich jak:
kandydoza jamy ustnej,
opryszczka,
infekcje dróg moczowych,
zapalenie jelit,
utrata smaku i węchu,
sepsa.
Wiele wskazuje na to, że laktoferyna może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie jelit poprzez przyczynianie się do zachowania równowagi pomiędzy dobrymi a złymi bakteriami. Prawdopodobnie to dzięki niej rzadziej zmagamy się z uciążliwymi stanami zapalnymi jelit, które zakłócają pracę całego organizmu. Produkty z laktoferyną mogą przynieść ulgę nastolatkom i dorosłym zmagającym się z trądzikiem za sprawą zmniejszania ilości łoju wydzielanego przez skórę oraz wygaszania stanów zapalnych. Osoby decydujące się na suplementację laktoferyny powinny sięgać po preparat z oferty renomowanego producenta: https://mybionic.pl/producenci/doctor-life.
Dawkowanie laktoferyny – o tym trzeba pamiętać
Sugerowane dawki laktoferyny pochodzenia bydlęcego wynoszą od 100 do 400 mg na dobę. Zazwyczaj jest to jedna lub dwie kapsułki dziennie – należy pamiętać o tym, by zawsze przestrzegać zaleceń producenta, farmaceuty lub lekarza. Suplementy diety z laktoferyną są bezpieczne, ale ich przyjmowanie odradza się osobom uczulonym na białka znajdujące się w mleku. W przypadku przedawkowania glikoproteiny możemy doświadczyć łagodnych skutków ubocznych, takich jak zaparcia, wysypka czy chwilowa utrata apetytu – w takim przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem.