- Gospodarka
- Publikacja:
Wspieraj Lokalnie: Piekarnia Jackowscy z Tanowa [wideo]
Dziś na łamach Dziennika Polickiego rozpoczynamy cykl materiałów zatytułowany „Wspieraj Lokalnie”. To inicjatywa redakcji Dziennika Polickiego oraz grupy pasjonatów motorowodniactwa „Wodne Police” – Adriana Sobani i Pawła Fiałkowskiego, która polega na wspieraniu lokalnej przedsiębiorczości.
Gracjan Broda,
Nasz cykl rozpoczynamy od rodzinnej firmy „Piekarnia Jackowscy” z Tanowa, działającej od 1983 roku. Jej założycielami są Aleksander i Maria Jackowscy. To piekarnia rzemieślnicza, w której pieczywo wyrabiane jest ręcznie.
Początkowo piekarnia funkcjonowała przy ul. Radogowskiej w Szczecinie, następnie została przeniesiona do Tanowa i tam działa po dziś dzień.
– Od 1992 roku pracujemy tutaj w Tanowie – podkreśla założyciel Piekarni Jackowscy Aleksander Jackowski, który zawodu piekarza uczył się m.in. na praktykach w Goteborgu.
Aktualnie prowadzi ją drugie pokolenie Jackowskich, wspomagane technologicznie przez założyciela Aleksandra Jackowskiego.
– Nasi odbiorcy to głównie sklepy osiedlowe, delikatesy. Mamy też swoich klientów, którzy kupują nasz chleb, którzy szukają naszego chleba. Przekonuję się o tym w ostatnim czasie, jak to grona odbiorców indywidualnych się powiększa – przyznaje Magdalena Jackowska, córka Aleksandra Jackowskiego.
Założyciel Piekarni Jackowscy Aleksander Jackowski zbudował piec ceglany opalany drewnem, w którym wypiekany jest m.in. chleb „pyszny” oraz chleb „marianowski”, przygotowywany według jego autorskiej receptury.
Wśród produktów oferowanych przez Piekarnię Jackowscy z Tanowa znajdują się m.in.: chleb żytni, chleb żytni wojskowy, chleb kanapkowy, bułki i rogale, a także pączki i drożdżówki.